Az álmom, amit általatok is élhetek

Jónásné Könczöl Nóra- Mencshely TalpkalandA 2022. májusában megnyitott Talpkaland mezítlábas parkot három leányom ihlette és férjem segítségével hoztam létre.

A gyermekeim mindig is jobban szerettek a földön, természetes játékokkal játszani. Ezeket szeretném minél több gyerekkel megosztani. A kertünk ahol létrejött a park, generációk óta a családhoz tartozott.

Nagyszüleink ültették a fákat, gondozták a kertet, melyek mára több 100 éves fákká nőttek. Egy forró nyári napon nincs is jobb e fák hatalmas lombkoronája alatt pihenni, játszani, olvasgatni. Ha jól figyeltek, a fák mesélnek..

Egy kis eldugott, rejtett helyen vagyunk, ahol nem kell félni a szülőknek attól, hogy a gyermekeik veszélybe kerülnek, varázslatos természet forgalmas utak nélkül. Régen a nagyszüleim az 1930-40-es években, itt bálokat tartottak, itt voltak a környék leghíresebb összejövetelei, a Pöttyös bálok. A nők pöttyös szoknyában mulattak a pajta udvarában, a kert közösségépítés helyszíne volt. Most, lassan 100 év után, azon munkálkodunk, hogy újraépítsük ezt a közösséget. A park, a mezítlábas élmény mellett, tele van régi autentikus, népi játékokkal kicsiknek és nagyoknak egyaránt, melyeket mi saját kezűleg készítettünk. A mezítláb járás egy életforma. Amikor a talaj stimulálja a talpunkon található kis idegeket kapcsolódhatunk a Föld felszínéhez és visszaáll a test egyensúlyi állapotába, csökkentve a gyulladásokat, elindítva a paraszimpatikus idegrendszer reakcióit. A mezítláb járás az egyik legerősebb és legegyszerűbb dolog, amelyet az egészségünk javítása érdekében tehetünk.

Ahogy Arisztotelész mondta: „A természetben van valami csodálatos.”

A Földtől kapott energiáknak számos előnye van, a jobb alvástól a gyorsabb sebgyógyulásig. Az általunk viselt cipők, a sokemeletes épületek amelyekben élünk, a modern kényelmi szolgáltatások, valójában elszakítanak bennünket önmagunktól és a Földtől. Ahogy az otthonunkban lévő készülékek is földelve vannak, úgy testünk bioelektromos töltését is földelni kell. Kutatások kimutatták, hogy ha elektromos mezőnk kiegyensúlyozatlan, a gyulladás fokozódik, az öregedési folyamat felgyorsul. Amikor elveszítjük a kapcsolatunkat a Földdel, lelkünk nyugtalanná válik, bizonytalannak érezhetjük magunkat. A Talpkalandban a célunk, hogy gyermekeinket és a következő generációkat az egyszerű dolgok fontosságára, a természet szeretetére, a képzelőerő és a hála fontosságára neveljük.